Urenportaal  Sollicitatietips
forumheaderbannertest
Ik zoek werk
Ik zoek personeel

Sollicitatietips | Forum Personeel uit Groningen & Overijssel

Solliciteren

Solliciteren betekent dat jij op zoek bent naar een (nieuwe) baan. In de jaren is er veel veranderd op het gebied van solliciteren. Hoe onderscheid jij tegenover de rest van de sollicitanten? Want jij bent nou eenmaal geschikt voor deze vacature en dit is je ‘’droom’’ baan. Elk bedrijf heeft zijn eigen sollicitatieprocedure. Toch wordt er altijd naar jou CV gevraagd en jou motivatie. Vergeet niet je CV in een PDF bestand op te slaan. Geef het bestand ook een duidelijk bestand naa. Bijvoorbeeld CV [voornaam, achternaam]

Naast een CV en een sollicitatiebrief, heb je tegenwoordig ook de mogelijkheid om via Social Media en netwerken bij een werkgever in beeld te komen. 

Wat zet jij in je CV?

Het Curriculum Vitae is een overzicht van jouw werkervaringen en opleidingen. Het is voor een werkgever gebruikelijk om als eerst een CV te bekijken. Op basis van de CV wordt namelijk vaak bepaalt of de motivatiebrief wordt gelezen en of je wordt uitgenodigd. Daarom is het belangrijk dat een CV onderscheidend, duidelijk en overzichtelijk is. Hoe? Door creatief te zijn met de inhoud en de opbouw. Echter is het voor de leesbaarheid van een CV belangrijk dat het een eenvoud in de opbouw behoud. Lees hier onze tips.

 Sollicitatiebrief / Motivatiebrief / Sollicitatievideo

Ze hebben jouw CV gelezen, maar hoe maak jij indruk met jouw sollicitatiebrief om uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek? Zullen ze niet afhaken bij de eerste zin? Jouw doel is om in aanmerking komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf. In deze brief geef jij antwoordt op de vraagtekens van jouw cv. Wie ben jij, wat kun jij en waarom ben jij geschikt voor deze functie. 

Begin je sollicitatiebrief met een aanhef. En dan die eerste zin! Begin je eerste alinea met een pakkende zin. (vindplaats vacature, verwijzing telefonisch contact, geattendeerd door contactpersoon) In de alinea’s daarna vertel jij iets over jezelf en in de afsluiting geef je aan dat je graag jouw motivatie verder toelicht in een persoonlijk gesprek. 

Veel bedrijven vragen om bij een sollicitatie je CV en een motivatiebrief te sturen, maar een videosollicitatie wordt steeds populairder. Maak een video en beantwoord een aantal vragen, de werkgever krijgt gelijk een betere indruk van wie jij bent. Een CV maken is belangrijk, maar met een videosollicitatie val je pas echt op!

Jij bent uitgenodigd en nu nog het sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek laat jij zien wie jij echt bent. Om een goede indruk achter te laten bij de werkgever is het belangrijk dat jij gemotiveerd overkomt. De juiste voorbereiding is hierbij erg belangrijk. Een voorbereiding bestaat uit het meenemen van de juiste sollicitatiedocumenten, gepaste kleding en het beantwoorden en het stellen van de juiste vragen. Het laatste kan voorbereidt worden door het oefenen van het sollicitatiegesprek met een familielid, vriend of vriendin. 

Hieronder 12 tips voor een sollicitatiegesprek via video bellen

Do's & Don'ts van social media

Do's

Wist je dat social media je enorm kan helpen als je gaat solliciteren. Probeer dit eens uit en verbeter je socials:
•    Google jezelf en kijk wat je tegenkomt, ben je hier tevreden over?. Welke berichten kun je beter verwijderen of welke profielen moeten er naar privé ingesteld worden?
•    Maak je profiel zo compleet en aantrekkelijk mogelijk.
•    Laat via je profielen zien dat je geïnteresseerd bent in de branche waarin je solliciteert. Dit kan zijn: reageren op blogs, vermelden dat je een cursus/workshop hebt gevolgd.
•    Netwerken netwerken, zeker op LinkedIn is het nuttig om connectieverzoeken te sturen naar mensen die je hebt ontmoet (denk bijvoorbeeld aan stages of vorige banen).

Don'ts

Online is het nieuwe normaal en een werkgever of recruiter zal je ongetwijfeld online opzoeken. Let daarom op het volgende:
•    Plaats geen foto’s of berichten die je ook niet aan je ouders zou laten zien
•    Houd rekening met de functie waarop je solliciteert.

Lees ook eens onze:

Forum Personeel helpt u graag met het bouwen van een professionele toekomst! 

Ik ben werkzoekend

Ik ben werkgever

Vacatures per brance

Over Forum Personeel

Contact

Vacatures
Inschrijven
Open sollicitatie
Sollicitatietips
Inloggen als werkzoekende

Onze diensten
Vacature aanmelden

Payrolling

Uitzenden
Participatiewet
Wet, Werk en Zekerheid

Inloggen als werkgever

Vacatures Nijverdal

Vacatures Logistiek
Vacatures Productie
Vacatures Secretarieel
Vacatures Beveiliging
Vacatures Bouw
Vacatures Groenvoorziening
Vacatures Marketing
Vacatures Monteur
Vacatures Schoonmaak

Wie zijn wij?
Vestigingen

Loopbaancoaching
Sitemap

SBB logo - Wij leiden vakmensen op

Vestiging Ter Apel

Generaal Maczeklaan 5
9561 ZA Ter Apel
t: 06 - 20978739

Vestiging Nijverdal

Grotestraat 268
7441 GT Nijverdal
T. 0548-610180

M. 0655133949
E. info@forum-personeel.nl

Facebook Forum Personeel Twitter Forum Personeel Instagram Forum PersoneelLinkedIn Forum Personeel Mail ons!

nieuwsbrief